Tartalmas LIONS évet zárt a Kecskeméten megtartott Konvenció

2023. május 20-án, szombaton tartották meg Kecskeméten a LIONS Clubok Magyarországi Szövetsége 2022-2023 évét lezáró Konvencióját, melynek helyszíne a Hotel Három Gúnár és Rendezvényház volt. A Szövetség történetének egyik legtartalmasabb évét zárta le a közgyűlés.

A Konvenciót megelőző pénteki napon zajlott le a LIONS képzés, ahol 14 órától egészen 20 óráig hallgathattak meg előadásokat a helyszínre érkezők. Koncsik István kormányzó nyitóbeszéde után Süle János senior titkár számolt be az új LIONS brand-ről, melyet a LIONS új e-learning (LIONS Akadémia) rendszerének bemutatása követett Süle János és Darabos Erika LIONS weblap koordinátor előadásában. Hégely Péter I. Alkormányzó pályázatokról, illetve a pályázati elszámolás részleteiről tartott beszámolót, a napot Molnár Gábor GLT vezető nemzetközi jelentésről való összegzője és Darabos Erika weblapokkal kapcsolatos előadása zárta.

Koncsik István pénteki köszöntőjében egy rövid összegzőt hallgathattunk meg hamarosan záródó LIONS évének főbb eseményeiről, valamint arról, hogy miért is fontos a LIONS képzés (szükséges know how átadása, brandépítés, káderképzés). Utóbbi keretein belül említést tett a kiépített weblaprendszerekről (lions.hu, oroszlanok.hu, klub weblapok, kormányzói weblapok, hírlevelek küldése), illetve az új tagok tanulását elősegítő e-learning rendszerről is, mely a LIONS Akadémia nevet kapta a Szövetség berkein belül. A kormányzó kitért a pályázatok fontosságára, melynek ékes bizonyítéka, hogy a közelmúltban mintegy 120 millió forint érkezett (18 nyertes klub részére). Szintén fontos momentum, hogy a hazai 39 klub több, mint 1 milliárd forint értékben végzett jószolgálati munkát, az összeg a fejlesztéseknek köszönhetően folyamatosan nyomon követhető a Szövetség honlapján. Újdonság a második szemszűrő busz beszerzése is, a Ford Tranzit a pénteki napon megtekinthető volt a helyszínen, a szemszűrés mellett a klubok egyéb szállítási feladatokra is tudják már használni. Koncsik István jövőbeni tervekről is beszélt, többek között a tervezett üzleti klub kialakításáról, illetve az üzleti kártya bevezetéséről, utóbbi kedvezményekre jogosító, LIONS tagsági kártyaként is működne, az elképzelések szerint mindehhez a ROTARY is csatlakozni fog. 

A hétvége a szombati Konvencióval folytatódott, melyen 66 küldött és közel 30 fő kísérő klubtag vett részt. A rendezvény 10 órakor vette kezdetét, a kormányzói, kincstárnoki és titkári beszámolókat követően bemutatkoztak a 2023-2024. évi kabinet jelöltjei, majd sor került a tisztségviselők megválasztására és kihirdetésére.

A Konvenció nyitányaként a kormányzó részletes beszámolóját hallgathatták meg a résztvevők, ebben tájékoztatást kaptak mindarról, ami a Szövetség életét érintette az elmúlt egy évben, továbbá arról, hogy a tavaly megfogalmazott célokból mi valósult meg (pl. tagság fiatalítása, LIONS brand népszerűsítése, menedzsment szemléletű vezetés megteremtése, klubok végiglátogatása). Az összes közül a legfontosabbként említhetjük meg az új Alapszabályt és SZMSZ-t, mely egyértelműen lendületet adhat a Szövetség munkájának, támogatva a tagság gyorsabb bővítését, illetve modernizálva a működést. A pénteken már említett pályázatos részről további információkat is mondott Koncsik István, többek között azt, hogy az LCIF pályázatok 2. köre a nyár végén indul, így már most érdemes a kluboknak előre tervezni. Fontos megemlíteni, hogy Brian E. Sheehan Nemzetközi Elnök (aki hamarosan 2. alkalommal is hazánkba érkezik) lesz az LCIF elnöke! A diplomáciai kapcsolatok felvirágoztatásának éve is volt ez, hiszen a TriJumelage és a V4 programok mellett a svéd Lionokkal is kiváló kapcsolatot ápolunk, PID Horváth Miklóst pedig öt évre megválasztották az Európa Fórum Levéltáros és Tanácsadó pozíciójára. A 2022-2023 LIONS év bővelkedett eddig a legtöbb reformban: többek között megújult (nagyelőadó design-ja, kulcs nélküli beléptető rendszer kiépítése, stb.) és megnyílt a klubok számára a budapesti LIONS Központ, melyben főállású irodavezető segíti a LIONS munkáját, továbbá beszerzésre került a már említett, második LIONS kisbusz is. A stratégiai együtmműködések közül kiemelendő a LIONS és a ROTARY megújuló kapcsolata. Május 19-én elindult a LIONS e-learning rendszere, mely nemcsak a hazai tisztségviselői oktatást fogja modernizálni, hanem az új tagok felvételét is. Koncsik István négy év után - két alkalommal is - összehívta a volt kormányzók tanácsát, továbbá elindult a saját éveiket bemutató egy-egy órás filmsorozat forgatása is. Kiemelt jelentősége van a cégek társadalmi felelősségvállalásának, mely a támogatások egyik formája, szerencsére több ilyet sikerült találni (pl. OFOTÉRT és a Vision Express adománya), a kormányzó által behozott CSR támogatások összege átlépte a 27,2 millió forintot. A kormányzói beszámoló végén részletes információt hallhattunk a költségvetés, illetve a tagbővítés alakulásáról. Utóbbi kapcsán kiemelendő, hogy a tagságunkat meg tudtuk tartani, hiszen az elmúlt év taglétszáma lényegesen nem változott. Fontos lesz a fiatalítás, hiszen a tagság 21%-a 70 év feletti, a tagok átlagéletkora 60 év, a folyamat már elindult, hiszen sikerült beintegrálni 80 fő új tagot, akik már a keresőképes korosztályból érkeztek. Jövőbeli tervek között szerepel öt új klub létrehozása a BNI 1 200 céget számláló tagságából!

A közgyűlés már hagyományosan elismerések átadásával zárult: Koncsik István kormányzó Major Zoltán protokoll főnök és Ragula Dalma irodavezető segédletével adta át a díjakat, melyből a három fő kategória nyertesei:

Az Év Lionja: Pázmányi György PDG - Budapest Wsselényi LC
AZ Év LIONS Clubja: Budapest Cosmopolitan LC
Az Év Jószolgálati Eseménye: Diabétesz Futás a Szeged Első LC szervezésében

Az ünnepség végén sor került a kormányzói lánc átadására is: Koncsik István leköszönő kormányzó Hégely Péter nyakába akasztotta a láncot, átadva ezzel a kormányzói feladatokat utódjának, aki 2023. július 1-től tölti majd be a LIONS Clubok Magyarországi Szövetségének kormányzói tisztségét.

A 20 órakor kezdődő gálavacsora előtt a résztvevők plusz programelemként megtekinthették Harsányi Zsuzsannak "Az életöröm mindannyiunké" című kiállítását is.

A hétvége zárásaként, vasárnap délelőtt Kecskemét nevezetességeit tekinthették meg az érdeklődő Lionok.


Képgaléria

Hír kategóriák

Club események

1% támogatás

Kérjük, adója 1 %-ával támogassa szervezetünket, és általa a hátrányos helyzetűeket. Klubunk az adományok 100%-át a nélkülözőknek juttatja.

Koncsik István kormányzó 2022-2023

Adószámunk:
19675132-1-42
Számlaszám:
10300002-20333522-00003285

cím: 1065 Budapest,
Podmaniczky utca 16. Fsz 6.

Hogyan lehet Lions Club tag?

A lions klubtagok idejüket és a képességeiket felajánlva segítik, erősítik a közösségeiket. A Lion a jószolgálati munka tapasztalatain keresztül új képességeket szerezhet, tartós barátságokat köthet, találkozhat igazi kihívásokkal, és sokat tanulhat, fejlődhet a feladatok megoldása során.

További információk a belépésről vagy Lépj velünk kapcsolatba